Triathlon: Tema svømming

Klar for svømmedelen under Aurlandsfjellet Xtreme Triathlon

Klar for svømmedelen under Aurlandsfjellet Xtreme Triathlon

Triathlon begynner med svømming. Lengden på svømmingen varierer normalt fra 750m og til 3800m.

Da jeg kastet meg ut i min første triathlon for 1 ½ år, visste jeg ikke hva jeg hadde begitt meg ut på. Jeg kunne ikke svømme på den tiden. Jeg var en som ”badet” i Syden av og til. I

Haisommer

Haisommer

tilegg er jeg redd for det svarte ”dypet” og ikke minst hai. Ja tro det eller ei, men helt siden Haisommer filmene kom ut i 1975 har jeg vært redd for noe som ikke finnes i Norge. Den store hvithaien har fulgt meg hele livet, til og med den dag i dag. Sykt? Ja.

Det var under Askøy Triathlon i august 2010 jeg stillte i Kollevåg for første gang. Hadde da bare løpt i 6 måneder, sykkel kjøpte jeg meg i juni og svømme(bade) gjorde jeg på Gran Canaria 2 uker før.

Distansen på svømmingen var 1500m. Jeg tok på meg våtdrakten min, for under triathlon trenger en normalt sett en våtdrakt p.g.a. lav temperatur i sjøen. Drakten min kjøpte jeg i

Å bade

Å bade

en sportsbutikk på Gran Canaria 14 dager før. Drakten hadde jeg prøvd å svømme i en gang før konkurransen. Det var ikke lett å svømme med drakt på var min mening. Da jeg sto der ensom på stranden, for jeg kjente ikke et menneske i Astrik eller i triathlon miljøet og tok på meg drakten oppdaget jeg noe. ALLE andre hadde andre våtdrakter enn meg. Det viste seg at jeg hadde en vannsportdrakt og de andre hadde triathlon drakter i neopren. Er ikke rart at jeg synes det var tungt å svømme med drakten. Den sugde til seg vannet mens en neopren drakt holder vannet ute. Ja ja, jeg var der for å lære og for å vinne over min egen kropp.

Starten på svømmingen

Starten på svømmingen

Startskuddet gikk og jeg ruslet ut i vannet som nest siste deltager. Før jeg hadde fått tatt et svømmetak, var mange av de andre kommet langt ut. Neste oppdagelse var at alle andreutenom meg og en til svømte bryst. Det fine med å svømme bryst er at det er lett å navigere i vannet, for det er en løype i vannet som må følges. Det negative er at en hele tiden ser at de andre får et større og større forsprang, for de svømte crawl. Normalt så svømmer en fortere ved crawl enn med bryst. De 1500 m føltes endeløse. Jeg begynte å bli redd for å få krampe i beina. Hjelp jeg kan drukne. Nei det er båter som følger deltagerne i vannet og med drakt på så flyter en hvis det skulle skje noe. Så jeg kom nok ikke til å drukne. Jeg kom meg gjennom de 1500m på ca 41 minutter og nest sist opp av vannet. Yes yes, som ”bader” klarte jeg 1500m med en våtdrakt som fungerte som en svamp, og med en elendig bryst svømme teknikk.

  • Hva hadde jeg lært som jeg kan videre formidle til deg?
  • Det er en fordel å ha en neopren våtdrakt, sokker og svømmehette.
  • Svømmebriller som du ser godt i.
  • Du trenger ikke å kunne crawle, men det er en fordel. Det går fortere og du bruker beina mindre, noe som er en fordel. Friskere bein til sykling og løping. Ulempen med crawl er at det er vanskeligere å navigere i vannet. Du har ikke striper som på bunnen av bassenget å svømme etter.

Jeg er i dag ikke så veldig mye bedre å svømme, men jeg har gått crawl kurs og kan crawle 3800m under en ironman.

Crawl

Crawl

Jeg klarte min første triathlon uten mye trening og utstyr. Du klarer det også.

Lykke til

Neopren er et syntetisk gummimateriale.

Materialet brukes innen dykking, både i våt- og tørrdrakter. Materialet er vanntett, støtdempende, varmeisolerende.

Meg og Øyvind klar for trening

Meg og Øyvind klar for trening

Om LøpSammenAskøyMentor

- Alder 54 år - Bosted Askøy - 2 barn Motto er Trening og Trivsel med plass til alle - Hobby: Løp Sammen Askøy Follesø Mannskor Follesø Mannskor Trim
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

2 svar til Triathlon: Tema svømming

  1. Gammelkaffe sier:

    Jeg trenger tips om våtdrakter. Jeg vurderer Haugesund og sprinten i Os

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..