

En gave til turgåere fra Bergen kommune var Jubileumsstien i forbindelse med Bergen sitt 950 års jubileum. Gaven skulle være en godbit og vise de flotte turområder som finnes rundt Bergen. Så jeg var spendt da jeg klokken 06.00 lørdag 15 august stilte ved start ved Krokeide fergekai i sør. Turen var fra UT.no beregnet å være 55km lang med et forventet tidsbruk på 22 timer i gangfart. Anbefalt gjennomføring var gjennom etapper, og det var lagt inn 8 etapper med informasjons skilt mellom hver etappe.

ETAPPE 1 Krokeide-Fana
Første etappe gikk fra Krokeide over deler av Fanafjellet og til Fana kulturpark nær Fana kirke. Det ble en relativt hard åpning. Terrenget var preget av mye knauser og myrer og var lite løpe vennlig. Merkingen var også til tider dårlig, ikke bare på første delen men egentlig gjennom hele turen. Merkingen må ha foregått på våren uten høyt gress, så nå når gresset var høyt var det vanskelig å se merkingen. Kunne underveis også se at merking var fjernet eller ødelagt av grunner ikke jeg kjenner til. Å merke seg som positivt på denne delen var at utsikten var fin til tider. Det negative var vanskelig nedstigning til Fana kulturpark.

ETAPPE 2 Fana-Vallaheiene
Fra Fana gikk turen videre på asfalt før oppstigningen gjennom skogen til Hamrenipa(270moh) som ligger på Smøråsfjellet. Denne etappen gikk fort over og bø ikke på vanskeligheter.

ETAPPE 3 Valle-Myrdalsvatnet(Totland)
Eneste jeg husker fra etappen fra Valle og over Birkelandsfjellet til Myrdalsvatnet ved Totland var den bratte oppstigningen på asfalt fra Valle. Nå begynte tanker å svive om hvorfor turen gikk langt bort fra Bergen. Denne etappen var bare 3km lang og var drita kjedelig.

ETAPPE 4 Myrdalsvatnet-Søylen(Unneland)
Fra Myrdalsvatnet begir jeg meg inn i Bergens bakgård. Hvorfor legge turen så langt inn bak Bergen? Jeg begriper det ikke. Denne etappen gav ikke noe mening. Hvis jeg husker noe fra turen så var det myr og nedbrent skog etter brann. Ikke fant jeg alle merke pinner heller for de var druknet i høyt gress, så bommet litt på stien. Vel nede ved Søylen på Hardangerveien nær Unneland var jeg lei hele turen. Denne etappen var 6.6km

ETAPPE 5 Vidden

Etappe 5 skulle være en skikkelig godbit. Etter å ha trasket litt opp og ned på Hardangerveien gikk turen inn i kjent terreng for meg. I hvertfall til Vikinghytten. Stykke fra Bratland gård og til område øst for Ulriken gir nydelig utsikt innover mot Gullfjellet og mot Arna dalen. Det er selvfølgelig tungt og bratt opp men det er god og tørr sti. Oppe på Vidden er det bare å kruse på og nyte omgivelsene. Dette er hva Bergen bør vise frem. Fram til Vikinghytten var det auto piloten som styrte slik at tankene kunne flyte fritt uten å tenke på veivalg eller navigasjon.

Fra Vikinghytten over Vareggen og til Rolland har jeg aldri løpt før. Hadde gledet meg til dette stykket. Det skuffet ikke. Det jeg merket meg var god utsikt og greie stier. Utfordringen var igjen høyt gress som skaper problemer for hvor trygt foten settes ned. Det var også mangelfull merking noen plasser. Den største utfordringen var ikke løypen men tilgang på vann. Det er sauer på beite i området så vann kan ikke drikkes. Med en så lang etappe så gjorde tørsten seg gjeldende og ble et problem.

Etter nesten en halvmaraton over Vidden kom jeg til Rolland. Jeg løp inn på nærmeste butikk og kjøpte vann og cola. Fy fan det smakte godt. Nå var det å finne veien videre gjennom asfalt jungelen i Åsane.
ETAPPE 6 Åsane asfalt
2.5km på asfalt med dårlig merking. Hvorfor kaller de dette en etappe?
ETAPPE 7 Myrdal-Støbotn

Fra asfalt jungelen i Åsane gikk turen inn i terreng nord for Bergen. Det var til tider fin og god utsikt mot Askøy og Alver kommune. Ulsetvarden på 288moh gav god utsikt.Det veiet allikevel ikke opp for trasee valg. Stien gikk ofte i dårligt terreng, som i pante felt med mye stubber og løs kvist, noen som skapte utfordringer for trøtte bein. Kanskje opplevelse hadde vært en annen med friske og uthvilte bein.

Etter 5.6km var etappe 7 over og jeg var drita lei hele turen.
ETAPPE 8 Støbotn-Tellevik kai

Da var det siste etappe og eneste jeg så frem til var å bli ferdig. Med den tanken i hodet var det tungt å komme seg videre, men etappe 8 var ikke så ille. Turen gikk i variert terreng og bø på fine opplevelser, som nydelige gårder, fin sti og vakkert landskap. Godt å avslutte på denne måten. Ved Tellevik kai etter 6.5km var turen over. 55km var tilbakelagt på 9t30min.

OPPSUMMERING
Dette var turen jeg ville ha på CV i jubileumsåret. Jeg har gjennomført og det er det. Dette var ikke noe å vise frem til turfolk mener jeg. Bergen burde heller vist fram det som virkelig er fint turterreng rundt bykjernen.
Jeg X av for gjennomført.